ÖNCE HALK OKUR

Yabancı Dil Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dünyadaki gelişmeleri her an takip edebilmek ve bu gelişmelere adapte olabilmek şüphesiz ki teknolojik yeniliklerin getirdiği olanaklardan bir tanesi. Gündemi takip etmek, araştırma yapmak, kişisel ve mesleki gelişim başta olmak üzere birçok farklı amaçla anadilimizdeki içeriklere ek olarak yabancı dillerdeki içerikleri takip ediyoruz. Bu amaçlara ek olarak; İngilizce başta olmak üzere yaygın dünya dillerinde iletişim kurabilmek bizleri sosyal ve kültürel yönden de geliştiriyor. Bu nedenlerle örgün eğitimde belki bir zorunluluk olarak algılanan yabancı dil öğrenimini bugün birçok kişi artık bir hobi veya keyif alınan bir süreç olarak görüyor.

İkinci dil öğreniminin yüzyıllardır varlığını sürdüren bir disiplin olması ve dünyada yabancı dil öğrenme talebinin her geçen gün artmasıyla farklı mecralarda alternatifler oluşmuştur. Örgün öğretim kurumlarını ayrı bir kapsamda değerlendirirsek; özel kurslar, multimedya uygulamaları, dijital platformlar, gönüllülük esasına dayalı organizasyonlar ve bireysel çalışma olanağı sağlayan materyaller gibi farklı mecralar ikinci bir dil öğrenmenin yaygın alternatifleri arasında yer alıyor. Daha çok alternatifin oluşması, ikinci bir dil öğrenmek isteyen kişiler için bir avantaj olarak yorumlanabilir. Ancak rekabetin artması sonucunda yabancı dil öğretiminin bir sektör haline gelmesi bu konu ile ilgili doğruluğu ve yanlışlığı tartışılır, zaman zaman bilimsel temellere dayanmayan teori ve uygulamaların da yaygınlaşmasına neden oluyor. Bazen birbirinden farklı hatta neredeyse taban tabana zıt yöntemleri teşvik ederek eğitim veren ve kendi yöntemlerinin en iyi diğer yöntemlerin ise başarısız olduğunu iddia eden birçok alternatif, yabancı dil öğrenmek isteyenlerin kafasındaki soru işaretlerini artırıyor. 

Peki, çeşitli amaçlarla yabancı dil öğrenmek isteyen kişiler bu süreçte nelere dikkat etmeli? Yabancı dil öğrenirken nasıl bir yol izlenmeli? 


Dört Becerinizi de Eşit Ölçüde Geliştirmeye Özen Gösterin

Eğitim bilimlerinde yaşanan yenilikler de alternatiflerin çoğalmasını sağlayan bir diğer unsur. Ancak beklentilerin farklı konulması, yaklaşımların eksik veya hatalı uygulanması yabancı dil öğreniminde dört becerinin; yazma, okuma ve dil bilgisi ile konuşma ve dinleme becerilerinin orantısız olarak gelişmesiyle sonuçlanabiliyor.Örnek verecek olursak, geleneksel çeviri yönteminin konuşma ve dinleme becerilerini yeteri kadar geliştirmediği, buna karşın etkileşimli ve iletişim becerilerinin ön plana alındığı yöntemlerin ise okuma ve yazma becerilerini diğer ikisine göre daha az geliştirdiği gözlemlenebiliyor. Hedeflenen kazanımların, zaman başta olmak üzere birçok etmene bağlı olarak değiştiği biliniyor. Bununla beraber sadece belirli becerilere odaklanan programlar da vaat ettiklerini gerçekleştirmekle beraber uzun vadede hedefleriniz için yeterli olmayabilir. Anadil becerilerinizi nasıl bir bütün olarak değerlendiriyorsanız, yabancı dil becerilerinizi de aynı şekilde değerlendirmelisiniz. Dört becerinizin de etkili ve oranlı olarak gelişmesine özen göstererek sayısız alternatif arasından buna göre seçim yapabilirsiniz.

Hedefler Koyun, Süreç Odaklı İlerleyin

Anadilimizin dahi her geçen gün yeni bir öğesini keşfediyoruz. Buna ek olarak, bütün dünya dilleri de dünyadaki gelişmelerle doğru orantılı olarak evriliyor ve yenileniyor. Yabancı dil öğrenmenin uzun soluklu bir yol olduğunu kabul etmeli ve buna göre çalışmalarınızı sürdürmelisiniz. Bu süreçte kendinize hedefler koyarak motivasyonunuzu koruyabilirsiniz. Örnek olarak; kendinizi ve ilgi alanlarınızı tanıtmak, bir ürün sipariş vermek, mesleğinizi, sorumluluklarınızı veya akademik bir kavramı açıklamak gibi hedefler, hayatınızdan parçalar içerdiği için gerekli yabancı dil öğelerini özümsemenize neden olacaktır. Ayrıca bu hedeflere birer birer ulaşmak gelişiminizi gözlemleyebileceğiniz kontrol noktaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Hedeflerinizi doğru seçerek mevcut sayısız alternatiften maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Kendinize hedefler koyarken yetkin eğitmenlerden, uzmanlardan veya Duolingo gibi uluslararası ün yapmış uygulamalardan yardım alabilirsiniz.

Hedef Dile Maruz Kalın

Kullanmayı hedeflediğiniz dili, diğer adıyla hedef dili, daha çok tecrübe etmek ve konfor alanınızın dışına çıkmak şüphesiz ki ilgili dili daha çok öğrenmenize sebep olacaktır. Öğrendiklerinizi ölçebildiğiniz ve uygulayabildiğiniz ortamlarda daha çok bulunmaya çalışın. Konuşma kulüpleri, özel kurslar, canlı dersler alabileceğiniz ve çalışmalarınızı paylaşabileceğiniz dijital platformlar bu konuda size katkı sağlayacaktır. Meslek erbabları ve akademisyenlerin dil becerilerinin hatırı sayılır derecede gelişmesi bu durumun en somut örneklerinden birisidir. Sizler de mesleğiniz, ilgi alanlarınız ve hedefleriniz dahilinde hedef dile daha çok maruz kalmanın yollarını arayabilirsiniz.

Hata Yapmaktan Çekinmeyin

Hiç kimse kendisini hatalı ifade etmek veya bir şeyi yanlış anlamak istemez. Ancak hata yapmanın, öğrenme sürecinin doğal bir parçası olduğunu unutmayın. Konfor alanınızdan çıkarak daha çok hata yapmak, yanlışlarınızı o an tecrübe etmeniz ve doğruyu daha iyi özümsemeniz için zemin hazırlayacaktır. Hata yapmamaya özen gösterirken bu özenin sizi çalışmalarınızdan alıkoymasına izin vermeyerek zamanla eksiklerinizi kapatabilir, kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.