Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sözlü mülakatlar, iş görüşmelerinin en heyecanlı aşamasıdır. Bu aşamayı sizin için kolaylaştıracak bazı önerilere göz atmanızda fayda var.

Öğrenerek gidin: Görüşme öncesinde, başvuru yaptığınız firma hakkında bilgi sahibi olun. O firmanın geçmişi, sektördeki konumu, Türkiye ve dünyadaki yeri gibi temel bilgilerini öğrenek gidin.

Asla geç kalmayın: Sözlü mülakat görüşmesine randevu saatinizden en az 15 dakika önce gitmeye özen gösterin. Böylece zamanlama konusundaki hassasiyetinizi göstermiş olursunuz.

Ne çok ne az konuşun: Sözlü bir mülakatta adayların çok sessiz kalmaması gerekiyor. Size sorulan sorulara net ve açıklayıcı bilgilerle cevap verin. Cevap verirken sorunun özüne odaklanmakta sizi gereksiz konuşmalardan koruyacaktır.

Pozitif olun: Görüşme sırasında, tebessüm etmek, hevesli olduğunu hissettirmek gerektiğinde soru sormak adayların da hakkı. İş hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sorulan bir soru fark yaratmanın altın anahtarı olabilir.

Geçmişe odaklanmayın: Eğer yaptığınız iş görüşmesi sizin için ilk deneyiminiz olmayacaksa mevcut ya da eski çalışma deneyiminizi anlatırken makul ifadeler kullanın.

Strese girmeyin: Bazı iş görüşmelerinde insan kaynakları uzmanları sizi, sahada karşılaşacağınız durumlara hazırlamak için, deneyiminizi ölçmek için yoğunlaşabilir. Sakin olun, strese girmeyin ve gergin olduğunuzu gösterecek hareketlerden kaçının.

Mülakata çalışın ama doğal olun: Mülakat öncesinde olası soruları ne cevaplar vereceğini düşünebilirsin. Ama bu cümleleri çok çalıştığını göstermeden doğal bir konuşma ile aktarman da önemli.