ÖNCE HALK OKUR

Günümüzde Gençlerin En Sık Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri

Teknolojik gelişmeler günlük hayatımızda büyük kolaylıklar sağlasa da, genç kuşaklar için önceki nesillerin karşılaşmadığı bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan bir çoğu yeni değildir. Fakat özellikle sosyal medyanın yükselişi, genç popülasyonun bu olumsuzluklara daha çok maruz kalmasına neden olmaktadır. Dijital iletişimin yaygınlaşması, gençlerin akranlarıyla etkileşim şeklini değiştirerek sosyal becerilerinin tam gelişememesine neden olmaktadır1. Ortalama bir genç, her gün dokuz saatten fazla zamanını sosyal medya ve benzeri platformlarda harcamaktadır2. Bu yapay etkileşimler gençleri fark etmeden birçok sorunla karşı karşıya getirmiştir. Biz de bu yazımızda günümüzde gençlerin en sık karşılaştığı sorunlardan ve bu sorunların olası çözümlerinden bahsedeceğiz.

1.Depresyon

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne göre, her yıl tahmini olarak 3,2 milyon genç depresyon tanısı almaktadır3. Bu sayı, ABD’deki gençlerin yaklaşık yüzde 13'ünün yetişkinliğe erişmeden önce en az bir depresyon atağı yaşayabileceği anlamına gelmektedir. Elektronik cihazlarda çok fazla zaman harcamak, gençlerin akranlarıyla yapabilecekleri spor gibi depresyondan korunmaya yardımcı olabilecek yüz yüze etkinliklerini engellemektedir.

Depresif bozukluklar tedavi edilebilir, ancak profesyonel yardım almak önemlidir. Çocuğunuz içine kapanık görünüyorsa, uyku düzeninde bir değişiklik yaşıyorsa veya okulda kötü performans göstermeye başlarsa, çocuğunuz için bir ruh sağlığı uzmanıyla iletişime geçmeli ve profesyonel yardım almayı ertelememelisiniz.


2. Alkol kullanımı

ABD’de lise son sınıf öğrencileri arasında yapılan bir ankette öğrencilerin yüzde 29,3’ü haftada en az bir kere alkol tükettiğini beyan etmiştir4. Bu neredeyse tüm öğrencilerin üçte biridir. Alkol, beyin ve karaciğerin de dâhil olduğu çoklu organ hasarına neden olan bir bileşendir. Bazı dergilerde ve yayınlarda bahsedildiği gibi günde bir kadeh şarap ya da bira içmek gelişme çağında olan bir genç için olumlu değil, tam tersine oldukça zararlıdır. Alkol sadece entelektüel gelişimi engellemekle kalmadığı gibi psikolojik gelişimin de aksamasına neden olur5. Bu yüzden çocuğunuzla alkolün zararlarını uygun bir dille tartışmak ve alkolün beyin gelişimine ciddi zarar verebileceği gerçeği hakkında onu eğitmek çok önemlidir.

3.Obezite

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, 12 ila 19 yaşındaki gençlerin yaklaşık yüzde 20'si obeziteden muzdariptir. Obez çocuklar; diyabet, artrit, kanser ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarıyla yaşam boyu mücadele etmek zorunda kalmakta ve kilosu normal sınırlar içinde olan gençlere göre çok daha büyük bir risk altında yaşamaktadırlar. Bunun yanı sıra, vücut imajı sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir ve görünüşlerini değiştirmenin sağlıksız bir yolu olarak yeme bozuklukları geliştirebilirler6. Ancak yapılan anketler maalesef ebeveynlerin, çocuklarının fazla kilolu olduğunu her zaman fark etmediklerini göstermektedir. Ailelerin, çocuklarının kilosunu ve fazla kilolu olmakla ilişkili riskleri hafife alma eğiliminde olmaları da bir başka sorundur.

Çocuk doktorunuz veya aile hekiminizle ağırlık ve vücut kütlesinin çocuğunuzun boyuna ve yaşına uygun olup olmadığı hakkında konuşmalı ve çocuğunuzun sağlıklı olduğundan emin olmak için atabileceğiniz adımlar hakkında bilgi almalısınız. Ardından, doktorunuz daha sağlıklı bir beslenme planı veya egzersiz önerirse, çocuğunuzu desteklemeli ve yeni hayat tarzını benimsemesi için yanında olmalısınız.

4.Sosyal medya

Facebook, Instagram ve Twitter, gençlerin birbirleriyle bağlantı kurması için harika yollar olabilir; ancak sosyal medya göründüğü kadar masum bir platform değil. Örneğin, sosyal medyanın arkadaşlıklar üzerinde olumsuz etkileri olduğu gibi gençlerin ruh sağlığı üzerinde de negatif bir etkisi vardır. Gerçeklikten uzak yaşam tarzları, güzellik anlayışları ve sözüm ona muhteşem arkadaşlık gösterileri çoğu gencin asla elde edemeyeceği bir dünyayı düşlemesine ve eninde sonunda büyük bir hayal kırıklığıyla gelişen depresyona neden olmaktadır7. Ancak, ne tür önlemler alırsanız alın, gençlerin kötü yayınlara, sağlıksız görüntülere ve çevrimiçi yetişkin içeriğine maruz kalma olasılığı yine de yüksektir. Çocukların çevrimiçi ortamda karşılaşacakları riskleri azaltmak için alınan önlemlere ebeveynlerin de dâhil olması çok önemlidir.

Çocuğunuzun sosyal medyada sağlıklı bir şekilde gezinmeyi öğrenmesine yardımcı olmak için çevrimiçi ortamda güvende kalmanın yolları hakkında onunla konuşmalı ve en önemlisi, gençlerin kullandığı en son uygulamalar, web siteleri ve sosyal medya sayfaları hakkında kendinizi eğitmelisiniz.

Referanslar

1.      Nesi J, Widman L, Choukas-Bradley S, Prinstein MJ. Technology-Based Communication and the Development of Interpersonal Competencies Within Adolescent Romantic Relationships: A Preliminary Investigation. J Res Adolesc. 2017;27(2):471-477.

2.      Spies shapiro LA, Margolin G. Growing Up Wired: Social Networking Sites and Adolescent Psychosocial Development. Clin Child Fam Psychol Rev. 2014;17(1):1-18.

3.      National Institute of Mental Health. Major Depression. Updated February 2019.

4.      National Institute on Drug Abuse. Monitoring the Future Survey: High School and Youth Trends DrugFacts. 2020.

5.      Squeglia LM, Jacobus J, Tapert SF. The effect of alcohol use on human adolescent brain structures and systems. Handb Clin Neurol. 2014;125:501-510.

6.      Abdelaal M, Le Roux CW, Docherty NG. Morbidity and mortality associated with obesity. Ann Transl Med. 2017;5(7):161.

7.      Abi-Jaoude E, Naylor KT, Pignatiello A. Smartphones, social media use and youth mental health. CMAJ. 2020;192(6):E136-E141.