İş Tekliflerinde Müzakere Yolları
“Tebrikler, size bir teklifimiz var!”. Beklenen telefon nihayet geldi ve istediğiniz iş teklifini aldınız. Bir teklifin ayrıntılarını müzakere etmek, işe alınma sürecinin bir parçasıdır. Genellikle giriş düzeyindeki işler her zaman maaş pazarlığına açık değildirler. Ancak bu yine de size, uygun bir maaş ve yan haklar kombinasyonu veren bir işverenle çalışamayacağınız anlamına gelmez. Süreci olabildiğince kolay tamamlamak ve etkili yönetmek için müzakere ederken hatırlamanız gereken noktaları aşağıda sıralamaya çalıştık:
Araştırma yapın.
Başvurduğunuz pozisyonun giriş seviyesi için güncel bir maaş bilginiz var mıdır? Sizin özelliklerinizi sahip çalışanların ortalama maaşlarını biliyor musunuz? Eğer bu soruların cevaplarından emin değilseniz, biraz araştırma yapmanın zamanı gelmiş demektir. Neyse ki, süreci hem hızlı hem de kolay hale getirmeye yardımcı olabilecek şey artık hepimizin elinin altında: internet. Belirli bir iş veya sektöre ait ortalama maaş bilgisine internetten kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bilgiyi çalışmayı düşündüğünüz bölge ve ile göre de sınıflandırmalısınız. Günümüzde çoğu şirket büyük şehirlerde çalışmaya başlayan çalışanlarını büyük şehir haricinde farklı illerde görevlendirmek istediğinde normal şartların üzerinde daha cazip tekliflerle çalışanına yaklaşıyor. Dolayısıyla çalışmaya başladıktan sonra şirketin gideceği potansiyel bir adres değişikliğini veya farklı illerdeki çalışma koşullarını da araştırmalısınız.
Değerinizi bilin.
Müzakere noktasına ister doğrudan stajyerlikten geliyor olun, isterse çok fazla profesyonel deneyim olmadan sıfırdan başlıyor olun, potansiyel işverenlere daha önce yaptığınız yarı zamanlı işlerde kazandıklarınızı söylemeyin. Bunun yerine yaptığınız araştırmadan bahsederek, seçtiğiniz alanda giriş seviyesi bir iş için ilgili aralık dahilinde bir maaş düşündüğünüzü söyleyin. Kendinizden emin olun ama ısrar etmeyin ve son sözü karşı tarafa bırakın. “Bu pozisyon için uygun olacağımı düşünüyorum ve bu maaş aklınızdakiyle uyumluysa memnun olurum" veya “Düşündüğünüz rakamı bilmiyorum ama piyasadaki benzerlerin altında olmayacağını düşünüyorum” gibi bilgili, hevesli ama edilgen cümleler agresif veya tereddütlü kelimelere göre çok daha avantajlıdır.
Teklif beklediğinizden farklıysa cesaretiniz kırılmasın veya havalara uçmayın.
Beklediğinizden daha düşük bir teklif alırsanız, paniğe kapılmayın. Diğer yandan düşündüğünüzün üzerinde bir teklif gelirse de hemen “evet” demeyin. Bazı giriş seviyesindeki pozisyonlarda (uzman yardımcılığı veya satış danışmanlığı gibi) maaş pazarlığı mümkün olmasa da, düşündüğünüzden daha düşük bir ücret önerilmesi mutlaka “tamam” diyeceğiniz ve ilgili şirketin potansiyel işvereniniz olacağı anlamına gelmez. Yine ortalama piyasa maaşının üzerinde bir teklif telaffuz ediliyorsa da burada bir dezavantaj olabilir. Araştırmanızın kullanışlı olacağı yer işte burasıdır. Size etkili bir şekilde pazarlık yapmanız için güven vermesinin yanı sıra, hangi işin başka hangi yan avantajlar sunabileceğini görme fırsatı da verecektir. Örneğin, mükemmel bir iş-yaşam dengesi sağlayan bir pozisyon arıyorsanız veya şirket kültüründen gerçekten hoşlanıyorsanız, rakam yanında bu avantajların da kararınızda rol oynaması muhtemeldir. Teklifi sadece maaş olarak değil bir bütün olarak düşünün ve ihtiyaçlarınıza uyması için işverenle nasıl çalışabileceğinizi görün.
Minnettar olun ama hakkınızı arayın.
Bir iş teklifini müzakere etmenin en önemli noktalarından biri, onu alır almaz teşekkür etmektir. Bir teklif almak, bir işverenin sizin potansiyelinizi gördüğünün ve bu pozisyon için uygun olacağınıza inandığının önemli bir işaretidir. Heyecanınızı nasıl göstereceğiniz ve mülakatı nasıl sürdüreceğiniz düşündüğünüz şartlarla işi almanıza sıkı sıkıya bağlıdır. "Teklif için teşekkürler, ekibe katılmayı gerçekten çok isterim! Teklifteki rakam için de çok teşekkür ediyorum. Fakat acaba, becerilerime ve araştırmalarıma dayanarak söylüyorum, farklı aralıkta bir teklif mümkün olur mu? Çünkü bildiğim kadarıyla bu tip pozisyonlarda şöyle rakamlar telaffuz ediliyor" gibi cümleler minettarlığınızı fakat hakkınızdan da vazgeçmeyeceğinizi gösterir.
Bir iş teklifini müzakere ederken, özellikle de bu ilk iş teklifiniz ise yukarıdaki gibi cümleler kurmak size korkutucu gelebilir. Fakat faydayı en üst düzeye çıkarmanın yolu, süreçte kendinize güvenli olmanız ve özelliklerinizi iyi bilmenizdir. Sonuçta karşınızdaki kişi sizi aramıştır ve sizinle çalışmak için isteğini kendisi ortaya koymuştur.